De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath}

Reageren...

Re: Re: N-hoek

Bedankt!! Alleen je vereenvoudigt (4-x)2 Wat is het trukje ook alweer daarvoor, want daardoor kon ik niet uit deze vergelijking komen

Antwoord

Hoi,

Dat is inderdaad essentieel voor het oplossen van dit vraagstukje. Algemeen schrijf ik (a - b)2 waarbij a en b uiteraard willekeurige getallen of variabelen mogen zijn.
(a - b)2 is hetzelfde als (a - b)·(a - b). Om dit op te lossen maak je gebruik van de zogeheten 'distributieve eigenschap', sommigen noemen het ook 'papegaaienbek' omdat je vanaf de eerste a een boogje kunt trekken naar de tweede a en de tweede b, en je kunt vanaf de eerste b een boogje trekken naar de tweede a en de tweede b (dan krijg je een soort papegaaienbek van onder en boven). Elk boogje geeft de vermenigvuldiging van beide factoren aan.
Uitgewerkt a2 -ab -ab + b2 = a2 -2ab + b2.

Misschien is het gemakkelijk als je (a ± b)2 = a2 ± 2ab + b2 van buiten leert, waarbij de eerste '±' aangeeft, of je te maken hebt met (a - b)2 of (a + b)2 en die tweede '±' geeft aan dat als je bij de eerste een '-' hebt, dan heb je 't bij de tweede ook, en als je bij de eerste een '+' hebt, dan heb je dat ook bij de tweede.

Duidelijk?

Davy.

Gebruik dit formulier alleen om te reageren op de inhoud van de vraag en/of het antwoord hierboven. Voor het stellen van nieuwe vragen kan je gebruik maken van een vraag stellen in het menu aan de linker kant. Alvast bedankt!

Reactie:

Klik eerst in het tekstvlak voordat je deze knopjes en tekens gebruikt.
Pas op: onderstaande knopjes en speciale karakters werken niet bij ALLE browsers!


áâæàåãäßçéêèëíîìïñóôòøõöúûùüýÿ½¼¾£®©




$\mathbf{N}$ $\mathbf{Z}$ $\mathbf{Q}$ $\mathbf{R}$ $\mathbf{C}$
Categorie: Formules
Ik ben:
Naam:
Emailadres:
Datum:18-5-2024